• 13 de desembre de 2016

  Recuperant Purkinjes

  Les cèl·lules de Purkinje es ramifiquen com arbres xicotets, cada branca estableix una important connexió en una part del cervell anomenada cerebel. Aquestes cèl·lules de Purkinje (tenyides de verd) van ser cultivades fora del cervell, mitjançant l'ús de cèl·lules mare envoltades d'altres cèl·lules cerebrals (blaves) i una mescla de productes químics. Les cèl·lules de Purkinje sanes (fila superior) van ser comparades amb cèl·lules malaltes (fila inferior). L'eliminació d'un component químic de creixement provoca efectes menyspreables en les cèl·lules sanes, però té efectes devastadors en la cèl·lula que observem baix a l'esquerra, provinent d'un pacient amb atàxia espinocerebel·losa de tipus 6 (SCA6), una malaltia neurodegenerativa. Tot i així, hi ha bones notícies: un tractament mitjançant diferents fàrmacs (baix, en el centre i a la dreta) sembla combatre aquesta debilitat, i restaura la forma d'arbre a les cèl·lules de Purkinje malaltes. Aquest fet constitueix un pas molt important per a la cerca del tractament per a la SCA6, però també significa que les cèl·lules de Purkinje cultivades en el laboratori poden ser emprades per testar fàrmacs en la investigació d’altres malalties.

  Escrit per John Ankers

  Imatges del treball de Yoshihito Ishida i col·laboradors
  Laboratory for Organogenesis and Neurogenesis, RIKEN Center for Developmental Biology, Kobe, Japó
  Imatge publicada originalmentsota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Cell Reports, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.