• 14 de desembre de 2016

  Jo Sóc Titani

  Perdre les dents és una experiència esgarrifosa, ja siga per lesió o malaltia. Tot i que l'ús de dents desmuntable artificials és una solució, milions de persones han restaurat en les darreres dècades amb implants els seus lluminosos somriures. Aquest fet implica cargolar una fixació de titani en la mandíbula per reemplaçar l'arrel de la dent perduda, la qual després actua com àncora per a la nova dent. Els dentistes empren titani perquè aquest pot unir-se a les cèl·lules epitelials de la boca, creant un segell hermètic per a la nova dent. Però les infeccions i altres problemes en les genives poden aparèixer si aquest segell no es tanca correctament. Els científics han descobert que el recobriment del titani amb un producte químic de caràcter natural, anomenat pèptid activador de plaquetes, atrau a les cèl·lules epitelials i les ajuda a situar-se en la seua nova disposició. Malgrat tot, aquesta tècnica continua molt llunyana ja que només s'ha provat amb cèl·lules cultivades al laboratori, però suposa un fet esperançador per millorar el material dels implants en el futur.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Shiho Sugawara i col·laboradors
  Harvard School of Dental Medicine, Boston, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.