-
24 de desembre de 2015
Rellotge Biològic
Els treballs amb horaris especials deurien de portar un advertiment greu per a la salut ; basat en què els treballadors de torns nocturns s'enfronten, estadísticament, a un major risc de malalties cardiovasculars, diabetis, depressió i dificultats per dormir. Els éssers humans no som nocturns i les interrupcions del nostre ritme circadià, el qual regula el cicle del son i la vigília, poden ser debilitats. Qualsevol persona que ha experimentat el transtorn d'horari confirmarà que el nostre obstinat rellotge intern ens fa patir quan tractem de col·locar-lo en noves zones horàries a la força. Es coneix des de 1970 que una part del cervell anomenada nucli supraquiasmàtic (SCN) – els punts brillants en aquesta imatge d’una secció transversal d’un ratolí- controla el nostre cicle del son. Però el que no es coneixia fins ara és que el cicle podria donar-se a causa d’una sola proteïna que es troba al SNC, anomenada neuromedina, que les cèl·lules cerebrals utilitzen per comunicar-se. El descobriment proporciona als científics un nou objectiu a aconseguir en el desenvolupament de futurs tractaments per als transtorns del son.
Escrit per Tristan Farrow
Imatges del treball de Mariko Izumo i Martina Pejchal, i col·laboradors/es
Investigació publicada en Neuron, març de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.