• 5 d'agost de 2021

  Rescata'm

  Els canvis als gens, coneguts com a mutacions, poden causar grans problemes si afecten al seu correcte funcionament al organisme. Però cada vegada està més clar que una alteració danyina en un gen pot ser compensada per un canvi beneficiós en altre. Utilitzant llevat com a substitut de cèl·lules humanes, els investigadors han estat observant aquest fenòmen en més de mil versions diferents de 580 gens de llevats, que creixien amb antecedents genètics i condicions diferents (les taques grogues de la imatge són colònies de diferents llevats en l'experiment). Inesperadament, els efectes danyins de fins a una de cada quatre mutacions en cèl·lules de llevat poden ser "neutralitzats" per inducció d'altres canvis genètics. Entendre més sobre les anomenades "mutacions de rescat" en les versions humanes d'aquests gens podria proporcionar coneixements sobre perquè algunes persones amb malalties genètiques hereditàries són afectades pitjor que altres i indicar medicaments o teràpies gèniques que puguen ser d'ajuda.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Jolanda van Leeuwen, University of Lausanne
  Wellcome Sanger Institute, Wellcome Genome Campus, Hinxton, UK and Center for Integrative Genomics, University of Lausanne, Lausana, Suïssa
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Molecular Systems Biology, maig de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.