• 4 d'agost de 2021

  Dany Fred

  El refredat comú és, com suggereix el nom, una plaga persistent. La infecció pot danyar les cèl·lules del sistema respiratori, portant a inflamació i més problemes. Per investigar com ocorre aquest dany, s'ha observat una infecció en les cèl·lules de revestiment de les vies respiratòries (a la imatge, amb xicotetes estructures capil·lars de les vies respiratòries en color rosa i un rinovirus humà causant del refredat destacat en verd). Han descobert que en resposta a la infecció, les cèl·lules entren en un estat del metabolisme temporal, caracteritzat per altes taxes de glicòlisi (un procés de trencament de sucres). Aquest comportament ajuda a les cèl·lules a presentar una barrera protectora contra la infecció, però eventualment minva, permetent que el virus guanye terreny i cause danys. Potenciar artificialment la glicòlisi revigoritzava l'esperit protector de les cèl·lules, restaurant la barrera i combatent la progressió de la malaltia. Enfocar-se en aquesta ruta molecular podria ser una via perquè els nous tractaments rescaten les vies respiratòries a la vora de la disfunció, i previnguen l'empitjorament de les infeccions greus.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Aubrey N. Michi i col·laboradors
  Department of Physiology and Pharmacology, Cumming School of Medicine, University of Calgary, Calgary, AB, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.