• 7 d'agost de 2020

  Respiració i Batec del Cor

  Respirar profundament i lentament pot reduir la freqüència cardíaca, dilatar els vasos sanguinis i disminuir la pressió arterial. Com s'entrellacen d'aquesta manera els sistemes respiratori i circulatori, dues xarxes aparentment separades d'òrgans i altres estructures? Les ones rítmiques d'activitat que sustenten la respiració, la freqüència cardíaca i la pressió arterial són similars pel fet que estan controlades per xarxes de neurones del cervell. Malgrat això, aquestes xarxes no operen de forma independent. Els neurocientífics han demostrat recentment com el complex pre-Bötzinger, un grup de neurones respiratòries al tronc cerebral (identificades ací en verd/groc a ambdós costats d'un cervell de ratolí), controla directament els patrons d'activitat de les neurones que modulen la freqüència cardíaca i la pressió arterial. D'aquesta manera, el complex pre-Bötzinger pot conduir, o sincronitzar, el sistema cardiovascular als patrons de respiració. En el futur, les teràpies que s'orienten a neurones específiques dins d'aquest complex poden ajudar a prevenir el desenvolupament de malalties cardiovasculars com la hipertensió.

  Escrit per Gaëlle Coullon
  Imatge del treball de Clément Menuet i col·laboradors
  Department of Physiology, University of Melbourne, Victoria, Austràlia
  Imatge publicada originalment amb una atribució Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en eLife, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.