• 23 de febrer de 2021

  Respiracions Profundes

  Alguna vegada has estat entre una multitud tan ajustada que és difícil respirar? Els bacteris al seu equivalent microscòpic - el fons d'un biofilm, on es forma una apilació de molècules a mesura que les poblacions s'agrupen - són capaços de suportar la pressió, però encara no està clar quines són les seues tàctiques de supervivència. Els biofilms aporten als bacteris una adquisició persistent de substàncies i potencien els danys que causen. Els investigadors necessiten entendre com aquells bacteris del fons "respiren", per ajudar a previndre l'establiment de bacteris com P. aeruginosa, que habitualment infecta pacients que ja es troben en l'hospital. Van estudiar molècules conegudes com fenazines, que són essencials per la formació del biofilm segons s'ha demostrat amb anterioritat, i van descobrir que s'uneixen a fragments de material genètic que sura lliure al biofilm (marcat en blau; el roig marca el ADN dins dels bacteris), restes de bacteris morts que han vessat els seus continguts. Aquestes estructures transmeten partícules en una cadena de relés entre els bacteris que habiten en el fons i la superfície més fresca. Tallar aquesta cadena de subministrament podria ajudar a eliminar les infeccions.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge feta per Scott H. Saunders i col·laboradors
  Division of Biology and Biological Engineering, Caltech, Pasadena, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2020. Reproduït amb permís.
  Publicat en Cell, agost de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.