• 23 de febrer de 2021

  Respiracions Profundes

  Alguna vegada has estat entre una multitud tan ajustada que és difícil respirar? Els bacteris al seu equivalent microscòpic - el fons d'un biofilm, on es forma una apilació de molècules a mesura que les poblacions s'agrupen - són capaços de suportar la pressió, però encara no està clar quines són les seues tàctiques de supervivència. Els biofilms aporten als bacteris una adquisició persistent de substàncies i potencien els danys que causen. Els investigadors necessiten entendre com aquells bacteris del fons "respiren", per ajudar a previndre l'establiment de bacteris com P. aeruginosa, que habitualment infecta pacients que ja es troben en l'hospital. Van estudiar molècules conegudes com fenazines, que són essencials per la formació del biofilm segons s'ha demostrat amb anterioritat, i van descobrir que s'uneixen a fragments de material genètic que sura lliure al biofilm (marcat en blau; el roig marca el ADN dins dels bacteris), restes de bacteris morts que han vessat els seus continguts. Aquestes estructures transmeten partícules en una cadena de relés entre els bacteris que habiten en el fons i la superfície més fresca. Tallar aquesta cadena de subministrament podria ajudar a eliminar les infeccions.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge feta per Scott H. Saunders i col·laboradors
  Division of Biology and Biological Engineering, Caltech, Pasadena, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2020. Reproduït amb permís.
  Publicat en Cell, agost de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.