• 24 de febrer de 2021

  Canonades Cerebrals

  El teu cervell constituïx només el 2% del teu cos però necessita el 20% de l'oxigen que inhales - l'aconseguix via irrigació sanguínea. Pràcticament tota la sang del cervell és drenada a través d'uns canals anomenats sins venosos durals cap a les venes jugulars que recorren el teu coll. Si són danyats, per exemple per una ferida de traumatisme cerebral, és potencialment mortal. Però manca un enteniment exhaustiu de les propietats mecàniques i estructurals d'aquests sins. Els investigadors ara investiguen això emprant porcs. Mitjançant histologia (anatomia tissular), descobriren que la matriu on es troben les cèl·lules dels sins presenta una gran proporció de col·lagen, la qual cosa explica perquè els sins són tan rígids. L'observació per microscòpia electrònica de rastreig dels sins va revel·lar que el col·lagen estava organitzat de manera diferent a través de les diferents capes i regions dels sins (a la imatge). Aquestes perspectives comencen a donar-nos un millor enteniment dels sins venosos durals, que podria ser important per entendre els danys cerebrals.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge adaptada del treball de Darragh R. Walsh i col·laboradors
  Bernal Institute, University of Limerick, Limerick, Irlanda
  Imatge publicada originalment sota una llicència de Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.