• 28 de febrer de 2020

  Rínxols de Llevataps

  Aquests cremadors en forma de llevataps són els bacteris de H. pylori que viuen a l'estómac, establint infeccions que causen úlceres i poden augmentar el risc de càncer d'estómac. Les cèl·lules bacterianes es retorcen a mesura que creixen, i s’allarguen eventualment en tubs arrissats. Aquesta curiosa conformació els permet desplaçar-se pel moc protector enganxós que revesteix l'estómac i infectar els teixits vulnerables. Estudiant detingudament els bacteris al microscopi a mesura que creixen (fila superior) i després desenvolupant simulacions informàtiques basades en les seves mesures (files inferiors), els investigadors han descobert que la forma retorçada es forma a través de les accions oposades de dues proteïnes que controlen el creixement de la paret cel·lular del bacteri. L’un crea la corba interior (blau), mentre que l’altre fa que la paret s’amuntegui cap a fora (vermella). El desenvolupament de teràpies que interfereixen amb aquest procés podria ser una manera de prevenir les úlceres d'estomac i els càncers mitjançant la creació de microbis llisos que no poden travessar la barrera protectora del moc.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge adaptada a partir del treball de Jennifer A. Taylor i col·laboradors
  Departament de Microbiologia, Universitat de Washington, Seattle, WA, EUA
  Imatge publicada originalment amb una Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.