• 21 de febrer de 2018

  Risc de Pneumònia pels Cigarrets Electrònics

  Vaporitzar –inhalar els vapors dels cigarrets electrònics– segurament és quasi millor per a la salut que fumar cigarrets de tabac reals. Però degut a què se sap molt poc sobre els cigarrets electrònics i els seus efectes en el cos, és prudent considerar vaporitzar com el menor dels dos mals, més que com alguna cosa inofensiva. Com a exemple principal, una nova recerca mostra que vaporitzar augmenta la capacitat dels bacteris per a pegar-se a les cèl·lules de les vies respiratòries humanes. El nombre de bacteris pneumococs (de color morat fosc amb forma de salsitxa) que es van adherir a les cèl·lules nasals (a la imatge es mostra una), per exemple, es va duplicar després que les cèl·lules foren exposades als vapors del cigarret electrònic. Vaporitzar sembla que augmenta l'expressió d'un receptor a les cèl·lules que els bacteris utilitzen per atacar i invair el cos. Per tant, els resultats indiquen que a llarg termini, igual que fumar, vaporitzar pot augmentar el risc d'una persona de desenvolupar infeccions pulmonars.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Lisa Miyashita and Reetika Suri, i col·laboradors, Queen Mary University of London
  Centre for Genomics and Child Health, Blizard Institute, Queen Mary University of London, Londres, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autor originals
  Investigació publicada en European Respiratory Journal, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.