-
5 d'octubre de 2022
Ritme de Vida
Tant si balles com un pare borratxo o com un professional format, tens el ritme als teus ossos. Subjau a moltes accions fonamentals des de caminar fins a respirar. Aquest ritme prové de ràfegues d'activitat en circuits cerebrals anomenats oscil·ladors centrals. Aquests han resultat ser difícils d'identificar i estudiar, però les noves investigacions han descrit completament un d'aquests circuits en ratolins. La col·lecció de neurones (cèl·lules cerebrals, a la imatge, en verd) controla el moviment regular de les vibrisses d'un ratolí, anomenat batiment. Quan una neurona comença a viure, inhibix a les que l'envolten (amb un inhibidor que es mostra en roig), la qual cosa crea finalment un ritme coherent a tota la xarxa, donant lloc al moviment regular. Els científics han rastrejat les neurones des dels músculs dels bigots i han trobat un cúmul de cèl·lules que expressen una proteïna anomenada parvalbúmina (de color blau) que liderava la dansa. Aquest primer aïllament d'un oscil·lador als mamífers podria ser un pas cap a la comprensió d'un aspecte fonamental del nostre cos.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del treball de Jun Takatoh i Vincent Prevosto, i col·laboradors/es
Department of Brain and Cognitive Sciences, McGovern Institute for Brain Research, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, EUA
Investigació publicada en Nature, agost de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.