• 2 d'agost de 2016

  Salvant Cares

  ¿Quantes emocions travessaran hui la vostra cara? La mitjana dels humans és capaç de fer 21 expressions diferents, totes elles controlades amb precisió per nombrosos músculs facials activats pels nervis i proveïts d'energia procedent dels vasos sanguinis. Per als pacients de càncer de cap i coll, l'únic recurs és, sovint, l'extirpació de gran part d'aquest complex teixit, deixant enrere el difícil repte de la seua reconstrucció. S'han provat diverses cèl·lules mare per a regenerar aquest teixit, però la intrincada barreja de vasos sanguinis, músculs i nervis ha mostrat la dificultat de reproduir-ho. Ara, els investigadors han provat d'empeltar capes de cèl·lules mare de múscul esquelètic. Després de l'extirpació de teixit facial en rosegadors, aquestes cèl·lules empeltades (verd) es desenvoluparen en una varietat de tipus cel·lulars i rodejaren les neurones (roig) per ajudar a la seva regeneració. Això es va traduir en una millora de les contraccions musculars i dels moviments dels vibrisses. Posterior investigació revelarà si aquestes cèl·lules poden, igualment, ajudar a la reconstrucció facial dels humans.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge procedent del treball de Kosuke Saito i col·laboradors
  Tokai University School of Medicine, Isehara, Kanagawa, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en PLOS ONE, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.