• 3 d'agost de 2016

  Les Arrels del Batec

  Els nostres cors comencen a bategar tan aviat com a les quatre setmanes des de la concepció, fins i tot abans que s'hi hagen desenvolupat completament. Les vàlvules del cor, formades immediatament desprès, asseguren que la sang fluisca sempre en la direcció correcta; una vàlvula similar s'està desenvolupant en aquest cor bategant de peix zebra. A partir de l'enregistrament de capes de les cèl·lules endocàrdiques que revesteixen el cor del peix zebra (aquí, artificialment acolorides en gris), els investigadors van ser capaços d'ensamblar aquest vídeo 3D de dos batecs consecutius. Una mica semblant a un eixam de peixos a l'escola, les cèl·lules endocàrdiques revelen la forma de les cavitats cardíaques bombejant sang entre l'aurícula (destacat a la dreta) i el ventricle (a l'esquerra). Més tard, en el vídeo, el segon batec mostra clarament cèl·lules en la vàlvula en desenvolupament (conegudes com a valves) en colors brillants. Les valves s'uneixen per tancar l'obertura entre l'aurícula i el ventricle, el canal atrioventricular: la fita d'un desenvolupament que permet que la vida progresse una vegada passat aquest delicat estadi primerenc.

  Escrit per John Ankers

  Imatge/vídeo del treball de Matthew Foglia i col·laboradors
  Department of Cell Biology, Duke University School of Medicine, Durham, NC, EUA
  Imatge/vídeo reproduït amb permís de Development, Company of Biologists
  Publicat en Development, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.