• 29 de novembre de 2017

    Segona Pell

    El que es veu a la fotografia és una làmina de cèl·lules de la pell transgèniques les quals, junt amb altres làmines com aquesta, recobreixen ara el cos d’un xiquet sirià de nou anys. Fa dos anys, el xiquet va arribar a Alemanya com a refugiat, on la seua afecció genètica crònica de la pell va empitjorar severament. L’epidermòlisi ampul·lar està provocada per mutacions en les proteïnes que mantenen la capa superior de la pell correctament adherida. Esta malaltia a més de causar ampolles doloroses, augmenta el risc d’infecció. De fet, en entrar a l’hospital, el xiquet tenia una infecció tan severa que, finalment, va perdre el 80% de la seua pell. Les probabilitats de supervivència eren pràcticament nul·les; i, per això, els metges intentaren una teràpia experimental en la qual les cèl·lules de la pell estaven modificades per produir versions sanes de les proteïnes mutants, permetent així que les cèl·lules s’uniren adequadament. La teràpia va ser un èxit i ara, en la seua segona pell, el xiquet està disfrutant d’una segona oportunitat de viure.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball de Tobias Hirsch, Tobias Rothoeft, Norbert Teig, Johann W. Bauer, Graziella Pellegrini i Laura De Rosa, i col·laboradors/es
    Centre for Regenerative Medicine “Stefano Ferrari”, University of Modena and Reggio Emilia, Mòdena, Itàlia
    Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2017
    Publicat en Nature, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.