• 28 de novembre de 2017

  Bacteris Dolents als Intestins

  Els teus intestins estan plens de bacteris. La major part del temps aquests són ''bons'', ja que ajuden a mantindre els ''dolents'' a ratlla i preserven la bona salut i digestió. Amb l’estudi dels intestins de mosques del vinagre (com el de la imatge), els científics estan investigant com una molècula produïda per un dels bacteris ''dolents'', l'anomenat Helicobacter pylori, pot trastocar aquest meticulós balanç bacterià. En lloc d’infectar les mosques amb Helicobacter pylori, els investigadors modificaren genèticament els insectes per a què fabricaren aquesta molècula, coneguda com CagA. Curiosament, CagA provoca que les cèl·lules de l’intestí comencen a créixer sense control, desencadena una resposta del sistema immunitari i altera el balanç bacterià a l’intestí. Una infecció d’Helicobacter pylori està associada al càncer d’estómac i a altres malalties, però la via exacta per la qual aquest bacteri causa la malaltia no es coneix. Si ocorre el mateix als intestins humans que als de les mosques del vinagre, els resultats podrien explicar què ocorre quan els bacteris dolents ens infecten.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Tiffani Alvey Jones
  Institute of Molecular Biology, University of Oregon, Eugene, OR, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.