• 10 d'octubre de 2015

    Segona Visió

    No és la teua típica imatge de l'ébola. Moltes imatges mostren una partícula de virus, o virió, que pareix un tros de corda amb bucles en un extrem. Però aquestes imatges no mostren com causa danys. Aquí, cents de virions (de color blau) estan destroçant una cèl·lula infectada (groga), que aviat s'arrugarà i morirà mentre els virions aniran a infectar més cèl·lules. L'ébola apunta cap a les cèl·lules del sistema immunitari. Una vegada dins, segresta la maquinària ordinària utilitzada per fer còpies d'ADN i, com tot virus, utilitza aquesta maquinària per fer còpies de si mateix. Aquestes còpies finalment fan estallar la cèl·lula i continuen el cicle. Les cèl·lules infectades també alliberen proteïnes que causen petites coagulacions sanguínies i danyen el vasos sanguins provocant la pèrdua de sang; la sang finalment es derrama per les orelles, pel nas i altres orificis. A més, els pacients vomiten, i tots aquests fluids contenen gran quantitat de virions, fent l'ébola altament contagiós.

    Escrit per Deborah Oakley

    Imatge per cortesia del National Institutes of Health/Science Photo Library
    Qualsevol reutilització d'aquesta imatge necessita autoritzització de Science Photo LibraryQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.