• 11 d'octubre de 2015

  La Immortalitat en la Mort

  Henrietta Lacks (a la foto) va morir de càncer de coll uterí en 1951. Però abans de la seva mort, es va utilitzar una mostra de biòpsia del seu coll de l'úter per obtindre amb èxit la primera línia cel·lular humana –les cèl·lules HeLa. Les cèl·lules HeLa són àmpliament utilitzades en la investigació biomèdica per la seua capacitat de dividir-se indefinidament. Aquesta immortalitat i la seua durabilitat inusual en el laboratori és el que les fa tan valuoses com una eina científica. Van ser utilitzades per Jonas Salk per desenvolupar una vacuna contra la poliomielitis, van ser les primeres cèl·lules humanes que es van clonar, i hi ha actualment més de 10.000 patents que les involucren. La micrografia electrònica de rastreig acolorida foto mostra una cèl·lula HeLa en procés de citocinesi –l'etapa final de la divisió cel·lular. La primera Conferència de HeLa es va celebrar a la Morehouse School of Medicine a Atlanta l'11 d'octubre de 1996. La ciutat ha fet d'aquest el dia d'Henrietta Lacks per reconèixer la seua contribució a la recerca en salut i medicina.

  Escrit per Kevin Pollock

  Imatge de H. Lacks de Obstetrics and Gynaecology, SPL; imatge de la cèl·lula de Thomas Deerinck, NCMIR, ambdues per cortesia de Science Photo Library
  Thomas Deerinck és al National Center for Microscopy and Imaging Research, San Diego, EUA
  Qualsevol reutilització d'aquestes imatges ha de ser autoritzat per Science Photo Library


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.