• 28 de maig de 2020

  Seguint les Bombolles

  Els escàners d'ultrasons s'utilitzen per fotografiar teixits corporals amb una finalitat mèdica. L'ús de microbombolles pot millorar la resolució d'aquestes fotografies fetes mitjançant l'escàner. Les mencionades bombolles xicotetes són injectades al torrent sanguini i vibren en resposta a ones d'ultrasò. Els investigadors estan tractant de millorar aquesta tècnica per a fotografiar millor els capil·lars, els vasos sanguinis més xicotets. Normalment s'injecten xicotetes porcions de microbombolles, ja que s'han de separar pel torrent sanguini per tal que les imatges siguen el més precises possible. Per contra, als capil·lars, on la sang corre més lentament, costa molt que aquestes microbombolles arriben, per la qual cosa el teixit s'acaba movent, produint imatges distorsionades. Si s'afegeixen més microbombolles, per tal que arriben als capil·lars, el que ocorre és que es solapen en els vasos més grans, distorsionant també la imatge en aquestes zones. Però ara una nova tècnica de processat d'imatge s’està avaluant. Aquesta tècnica el que fa és separar les microbombolles que apareixen solapades, basant-se en dades com la velocitat a la que es mouen o la direcció de la sang. En les imatges veiem vasos sanguinis d'un embrió de pollastre en les que s'ha fet aquest processat (dreta), on es veuen clarament tant els capil·lars com els vasos sanguinis més grans, front als vasos quan no s'ha realitzat el processat d'imatge (esquerra).

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Chengwu Huang i Matthew R. Lowerison, i col·laboradors
  Department of Radiology, Mayo Clinic College of Medicine and Science, Mayo Clinic, Rochester, MN, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.