• 18 d'abril de 2022

    Seleccionant Patrons

    Com es formen els patrons de la natura, que solen ser tan pràctics com bonics? La retina en desenvolupament dels ulls de mosca del vinagre (Drosophila) està plena de fotoreceptors, que recullen la llum del món exterior. Aquesta retina actua com un llit de sensors per capturar una imatge completa, de manera que és essencial que els grups de fotoreceptors, coneguts com a ommatidis, estiguen distribuïts uniformement seguint un patró similar al d'una graella. Ací, els investigadors han utilitzat l'anàlisi d'imatges i el modelatge computacional per mostrar com els ommatidis es desenvolupen en columnes consecutives (ressaltat amb el mateix color). Una barreja de senyals mecànics i químics de les cèl·lules en una columna anterior induïx la següent línia de les cèl·lules dels ommatidis per formar-se en els buits com si foren pigues. Gradualment, una onada de desenvolupament li dona un patró a la retina, com les cortines quan s'imprimixen (encara que 10.000 vegades més petites). Aquestes tècniques de simulació es podrien utilitzar per estudiar patrons en els teixits humans primerencs, o per predir si la morfogènesi amb formació de patrons va a anar malament durant el desenvolupament.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo del treball de Kevin D Gallagher, Madhav Mani i Richard W Carthew
    Department of Molecular Biosciences, Northwestern University, Evanston, IL, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicada en eLife, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.