• 24 de març de 2016

  Semblant a un Fetge

  Fonamental tant per a la síntesi de proteïnes com per a trencar les molècules que ingerim, el fetge és un òrgan complex, la fallada del qual provoca malalties greus. Per a estudiar-ho millor, els investigadors han dissenyat un model 3D del teixit hepàtic, mitjançant la bioimpressió, que és essencialment una forma d'impressió en 3D amb cèl·lules vives. Van organitzar cèl·lules hepàtiques cultivades a partir de cèl·lules mare pluripotents (mostrades en verd) en formacions hexagonals, sostingudes per cèl·lules procedent de teixits grassos i revestiments dels vasos sanguinis (en roig). En recrear l'estructura sofisticada del fetge, el model combinat (a la dreta) imita la funció hepàtica real molt millor que els cultius cel·lulars tradicionals, amb les cèl·lules del fetge mostrant una major activitat gènica específica del fetge i producció de proteïnes. És, a més, relativament ràpid de produir, mentre que l'ús de cèl·lules mare significa que es podria emprar de forma personalitzada per a diferents pacients, convertint-ho en una ferramenta útil i única per al seguiment de la progressió de malalties o per a provar els efectes de medicaments.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge cortesia de Chen Laboratory, University of California, San Diego, EUA
  Jacobs School of Bioengineering, University of California, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.