• 24 d'octubre de 2018

  Sensació de Victòria

  El vídeo mostra com un embrió de peix zebra va desenvolupant una elaborada xarxa de neurones, el sistema nerviós sensorial, el qual li permetrà prendre consciència del món que li envolta. Les imatges, les olors i els sabors són detectats per receptors i posteriorment codificats en senyals electrònics que són transmesos al llarg dels axons de les neurones sensorials que semblen cables. El vídeo capta, els axons en desenvolupament creixent cap amunt, allunyant-se dels somes circulars de cada neurona. Els axons formen una elaborada teranyina com una xarxa. Setze hores de filmació foren accelerades per a formar aquesta curta gravació. Va ser gravat amb una tècnica microscòpica no convencional que permetia a l'embrió créixer en aigua, el seu ambient natural. Aquesta tècnica suposa un repte major que les tècniques convencionals, que normalment mantenen als espècimens en el lloc durant la filmació. Aquesta qualitat d’imatges ajuda als científics a investigar com es desenvolupen les neurones sanes i què pot fallar en les malalties neurodegeneratives.

  Escrit per Deborah Oakely
  Vídeo d'E Haynes, del Halloran lab, University of Wisconsin-Madison, i J. He del Huisken lab at Morgridge Institute for Research
  Guanyadora del concurs Nikon Small World in Motion
  Drets del vídeo/imatges reservats pels autors originals
  University of Wisconsin - Madison Department of Integrative Biology & Morgridge Institute for Research Madison, Wisconsin, EUA

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.