• 17 de maig de 2021

  Senyals d'Estrés

  En un moment d'estrès, pots enviar un missatge de text de pànic a un amic llunyà. Siga un crit d'ajuda o un advertiment, també existeix una camaraderia similar a llarga distància entre parts dispars del seu cos. Les cèl·lules estressades alliberen molts missatges moleculars a les seues veïnes. Els investigadors van examinar eixos senyals enviats pels músculs esquelètics fins al cervell i van descobrir que depenien d'una proteïna en particular, un enzim anomenat mioquina, i les molècules ensucrades que produeix. Aquests senyals van impedir l'acumulació de proteïnes mal plegades al cervell i l'ull de subjectes de la mosca del vinagre (a la imatge, la retina a la dreta lliure de restos de proteïnes grocs i rojos després de rebre els senyals). La resposta a l'estrès muscular pareixen brindar un servici protector al cervell, en un procés que manté la salut i evita afeccions neurodegeneratives com la malaltia d'Alzheimer. Tal vegada millorar aquest senyal podria, en última instància, ajudar al cervell a mantenir les amenaces a distància.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Mamta Rai i col·laboradors
  Department of Developmental Neurobiology, St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, TN, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Metabolism, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.