• 17 de maig de 2021

  Senyals d'Estrés

  En un moment d'estrès, pots enviar un missatge de text de pànic a un amic llunyà. Siga un crit d'ajuda o un advertiment, també existeix una camaraderia similar a llarga distància entre parts dispars del seu cos. Les cèl·lules estressades alliberen molts missatges moleculars a les seues veïnes. Els investigadors van examinar eixos senyals enviats pels músculs esquelètics fins al cervell i van descobrir que depenien d'una proteïna en particular, un enzim anomenat mioquina, i les molècules ensucrades que produeix. Aquests senyals van impedir l'acumulació de proteïnes mal plegades al cervell i l'ull de subjectes de la mosca del vinagre (a la imatge, la retina a la dreta lliure de restos de proteïnes grocs i rojos després de rebre els senyals). La resposta a l'estrès muscular pareixen brindar un servici protector al cervell, en un procés que manté la salut i evita afeccions neurodegeneratives com la malaltia d'Alzheimer. Tal vegada millorar aquest senyal podria, en última instància, ajudar al cervell a mantenir les amenaces a distància.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Mamta Rai i col·laboradors
  Department of Developmental Neurobiology, St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, TN, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Metabolism, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.