-
26 de març de 2021
Sòcia Silenciosa
Ajudant-nos a moure qualsevol part des de les extremitats fins als globus oculars, els músculs reben impulsos elèctrics dels nostres cervells a les unions neuromusculars, però a vegades estes connexions fallen i es trenquen. Ací els científics investiguen com les connexions danyades s'autoreparen (una forma de neuroplasticitat) en fibres musculars de la mosca del vinagre (resaltades en blau) on cadascuna d'elles està invervada per parelles de neurones (en verd). Al activar els gens que causen que una de les neurones de cada parella mora, utilitzen l'escaneig de cèl·lules vives per vore com reacciona la cèl·lula 'sòcia'. Algunes neurones s'estenen a través de les seues branques (ajudant a restaurar els impulsos al múscul danyat) mentres que hi ha altres que no ajuden en absolut. Els investigadors creuen que açò pot ser degut a senyals químics enviats per part d'una neurona a la seua cèl·lula sòcia quan mor. Trobant com i quan estos senyals són enviats en els cervells humans, on les connexions neuronals són molt més complexes, potser algun dia açò ajude a tractar malalties neurodegeneratives.
Escrit per John Ankers
Imatge de Robert Carrillo, PhD, i Yupu Wang
Department of Molecular Genetics & Cellular Biology, University of Chicago, Chicago, IL, EUA
Investigació publicada en Journal of Neuroscience, febrer de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.