• 27 de març de 2021

  Trobant el Teu Nervi

  De la mateixa manera que intentar trobar a Wally a 'On està Wally?', localitzar cèl·lules en imàgens tissulars del microscopi electrònic (EM) és un procés minuciós. No obstant, és necessari crear models tissulars en 3D (açò és anomenat segmentació d'imàgens). Qualsevol cèl·lula que s'extén a través del teixit ha de ser identificada en cada porció de mostra abans que les imàgens puguen ser alineades i apilades per formar un model 3D. Este procés laboriós és ara automatitzat utilitzant uns algoritmes computacionals anomenats xarxes neuronals artificials. No obstant, l'actual segmentació d'imàgens solament funciona bé en imàgens d'EM d'alta resolució on es necessita molt de temps per a captar-les. Imàgens d'EM de baixa resolució són més ràpides de captar però les vores de la cèl·lula no es definixen tan clarament. Els investigadors presenten un nou mètode de segmentació d'imàgens utilitzant xarxes neuronals artificials, DeepACSON. DeepACSON s'ha utilitzat en imàgens d'EM d'alta resolució de cervells de rates i després s'ha aplicat a imàgens de baixa resolució de cervells de rates ferides. Finalment, uniren de manera molt precisa diversos models en 3D d'axons neuronals (en la fotografia), revelant molt pocs canvis ultraestructurals en resposta a les lesions de manera més eficient que els mètodes anteriors.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Ali Abdollahzadeh i col·laboradors
  https://www.uef.fi/en/unit/ai-virtanen-institute-for-molecular-sciences
  Imatge publicada orginalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en Communications Biology, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.