• 26 de març de 2021

  Sòcia Silenciosa

  Ajudant-nos a moure qualsevol part des de les extremitats fins als globus oculars, els músculs reben impulsos elèctrics dels nostres cervells a les unions neuromusculars, però a vegades estes connexions fallen i es trenquen. Ací els científics investiguen com les connexions danyades s'autoreparen (una forma de neuroplasticitat) en fibres musculars de la mosca del vinagre (resaltades en blau) on cadascuna d'elles està invervada per parelles de neurones (en verd). Al activar els gens que causen que una de les neurones de cada parella mora, utilitzen l'escaneig de cèl·lules vives per vore com reacciona la cèl·lula 'sòcia'. Algunes neurones s'estenen a través de les seues branques (ajudant a restaurar els impulsos al múscul danyat) mentres que hi ha altres que no ajuden en absolut. Els investigadors creuen que açò pot ser degut a senyals químics enviats per part d'una neurona a la seua cèl·lula sòcia quan mor. Trobant com i quan estos senyals són enviats en els cervells humans, on les connexions neuronals són molt més complexes, potser algun dia açò ajude a tractar malalties neurodegeneratives.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Robert Carrillo, PhD, i Yupu Wang
  Department of Molecular Genetics & Cellular Biology, University of Chicago, Chicago, IL, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Journal of Neuroscience, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.