• 17 de març de 2022

  Socis del Crim

  Gonorrea, clamídia, herpes genital, virus del papil·loma humà (VPH): totes aquestes infeccions tenen com objectiu l'entrada de l'úter, el cèrvix. La manca de models de coll uterí dificulta l'estudi d'aquestes infeccions. Els investigadors actualment presenten organoids cervicals fets a partir de cèl·lules ectocervicals humanes (de l'extrem vaginal del cèrvix) per tal d'investigar aïlladament la infecció causada per una soca de VPH que provoca càncer o aquest en combinació amb la clamídia. La meitat dels organoides van ser manipulats genèticament per introduir gens del VPH al seu ADN, imitant el que ocorre en una infecció per VPH. La microscòpia de fluorescència va revelar que els organoides amb VPH (a la dreta) maduraven de manera similar als organoides sense VPH (a l'esquerra) però mostrant signes de lesions precanceroses. En infectar-se amb clamídia, tots dos tipus d'organoides van mostrar canvis en l'activitat genètica de les cèl·lules encarregades de les respostes immunitàries. Cal destacar que la co-infecció de clamídia va suprimir els canvis genètics que se sap que provoca el VPH, que promouen la reparació de l'ADN. El model organoide, per tant, ressalta com les co-infeccions canvien la resposta del cèrvix, afectant potencialment a la progressió del càncer causat per infeccions d'VPH.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge adaptada del treball de Stefanie Koster i Rajendra Kumar Gurumurthy i col·laboradors/es
  Department of Molecular Biology, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, febrer de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.