• 29 de gener de 2021

  Somni Profund

  Dormir és un procés essencial que es creu que té especial importància per al cervell, notablement per facilitar actualitzacions a les connexions neurals necessàries per a l'aprenentatge i la memòria. Amb açò, investigacions recents han destapat que en cnidaris hi ha estats pareguts al somni, com es pot donar a les meduses invertides (Cassiopea spp.) i en Hydra vulgaris (imatge), animals sense cervell o sistema nerviós central. El seguiment d'Hidra en càmeres de vídeo ha demostrat que tenen períodes regulars d'activitat reduïda en els quals l'Hidra era menys sensible a estímuls, el criteri clau per definir el somni. Quan el somni era interromput, les Hidres privades de somni després passaven més temps en els estats de dormició, tal com fan els humans per compensar hores de somni. Tant la melatonina, una hormona que impulsa als humans a dormir; i la dopamina, un neurotransmissor típicament associat amb estar despert, allargaven aquests estats, indicant similituds i diferències cridaneres entre mecanismes per a dormir. Ficant a prova les nostres assumpcions sobre el somni, els cnidaris ofereixen noves perspectives sobre l'evolució i regulació d'aquest comportament tan important.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de l'usuari de Flickr Proyecto Agua, publicat en the Encyclopaedia of Life (EOL)
  Investigació del School of Life Sciences, Ulsan National Institute of Science and Technology, Ulsan, Republic of Corea i Faculty of Arts and Science, Kyushu University, Fukuoka, Japó
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)
  Investigació publicada en Science Advances, octubre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.