• 30 de gener de 2021

  El Sistema Natatori dels Espermatozoides

  Els espermatozoides són estructures simples. Consisteixen en un cap que conté el material genètic i una cua que es mou vigorosament per impulsar la cèl·lula al seu destó: l'òvul. La cua està plena d'estructures de sosteniment anomenades microtúbuls, que es mouen junts de manera coordinada i amb precisió per assegurar que els espermatozoides neden en línia recta (dalt). Investigacions recents estan descobrint la font d'aquesta precisió. Els científics han descobert que la tubulina, el component principal dels microtúbuls, sofreix una modificació molecular anomenada glicosilació, que resulta essencial perquè les proteïnes motores associades impulsen els moviments coordinats. La interrupció del procés de glicosilació en ratolins va fer que els espermatozoides nedaren de forma aleatòria, com ara a les tangents (a la part inferior) o girant en cercles (al mig), i reduïren la fertilitat. Tenint en compte que els espermatozoides humans són semblants als dels ratolins, aquests descobriments podrien oferir informació sobre la infertilitat masculina causada per espermatozoides desorientats, així com maneres de solucionar-la.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball de Sudarshan Gadadhar i col·laboradors
  Institut Curie, Université PSL, CNRS UMR3348, Orsay, França
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.