• 10 de gener de 2018

  Sota el Radar

  El bacteri Listeria monocytogenes, que pot causar listeriosi quan s'ingereix en aliments contaminats, ha estat estudiat durant molt de temps com un sistema model per a la comprensió d'infeccions bacterianes, però encara té secrets per descobrir. Tot i que els bacteris estan àmpliament distribuïts en el medi ambient, hi ha una paradoxalment baixa incidència de la malaltia, i el període d'incubació d'aquesta pot ser molt llarg. Recentment s'ha vist que L. monocytogenes pot causar infeccions asimptomàtiques, difícils de detectar, i açò pot ajudar a explicar aquests fenòmens. Durant una infecció típica de Listeria (a la imatge, amb els bacteris en roig), els patògens viatgen al llarg del citosquelet de la cèl·lula hoste per moure's dins d'ella i entre cèl·lules adjacents. En una fase asimptomàtica, els bacteris es troben refugiats en compartiments intracel·lulars coneguts com vacúols lisosòmics, des d'on escapen de la reacció del sistema immunitari i on els antibiòtics els afecten amb menys intensitat. Aquesta nova comprensió de la malaltia podria canviar la manera d'abordar el diagnòstic i el tractament de les infeccions de Listeria.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de l'Institut Pasteur, París, França
  Research from Micalis Institute, Inra, AgroParisTech, Université Paris-Saclay, Equipe Epigénétique et Microbiologie Cellulaire, Jouy-en-Josas, França
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.