• 16 d'abril de 2019

  STRA8 Llest

  La divisió cel·lular condueix el flux constant de la vida. Aquest procés de replicació pot prendre dues formes: la mitosi, quan les cèl·lules es divideixen en dues còpies idèntiques, i la meiosi, l'enllaç entre generacions (llinatge cel·lular) que produeix òvuls o esperma. Estudiar com es posa en marxa la meiosi és difícil, donada la dificultat que tenim a l'hora de recollir cèl·lules en el moment en el qual s'inicia. Un nou truc químic que incita les cèl·lules a començar immediatament ha produït una mostra prou gran perquè els investigadors puguen veure allò que està passant. STRA8 (ressaltats en magenta als testicles de ratolí de la imatge) és una proteïna produïda per cèl·lules germinals (verd), el paper exacte de la qual era un misteri. Una mirada més propera va revelar que el seu paper és provocar la meiosi, unint-se a milers de gens diferents i posant-los a treballar. El descobriment dels mecanismes moleculars de processos vitals fonamentals, com aquesta llum verda de gran abast, és el primer pas per deduir què és allò que falla durant una malaltia.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge de Mina Kojima, Whitehead Institute
  Whitehead Institute for Biomedical Research, Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, febrer de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.