• 6 de novembre de 2016

  Tallar per Ací

  Tallar un full de paper exactament per la meitat és gairebé impossible sense algun tipus de guia –una marca o un plec. Trasllada aquesta idea, llavors, a les cèl·lules d'un embrió, que han de dividir-se exactament en dues meitats una vegada i una altra. Una divisió desigual corre el risc de causar problemes de desenvolupament com l'aneuploïdia (el nombre incorrecte de cromosomes). Aquesta simulació per ordinador mostra una guia per a la divisió cel·lular descoberta recentment, que es troba en les cèl·lules dels ascidis. Durant la mitosi, l'etapa de la vida d'una cèl·lula quan es prepara per dividir-se, cada cèl·lula tira de la seua membrana cap a l'interior (en el costat dret de la cèl·lula roja, per exemple). Aquests petits pics endinsats ajuden a posicionar els centrosomes de les cèl·lules (ací, els punts blaus i rojos) – petits punts d'ancoratge que participen en el repartiment uniforme d'ADN entre les noves cèl·lules 'filles'. Aquests detalls poden ajudar a explicar com la divisió cel·lular va malament en el desenvolupament embrionari i en la avanç de certs càncers.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Takefumi Negishi i col·laboradors
  National Institutes of Natural Sciences, Okazaki, Japó i Observatoire Océanologique, Sorbonne Universités, Villefranche-sur-Mer, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.