• 5 de novembre de 2016

  Errors Glials

  La causa hereditària més comuna de retard mental, síndrome X fràgil, deu el seu nom i símptomes a la mutació en el cromosoma X, causant la pèrdua d'una proteïna reguladora clau coneguda com a proteïna X fràgil del retard mental (FMRP, de les seues segles en anglès). Els assajos clínics per a fàrmacs dirigits als impactes d'aquest defecte a les neurones van incrementar les esperances d'un gran avanç, però els resultats van ser decebedors. Una nova investigació suggereix que la resposta podria trobar-se en les cèl·lules glials, cèl·lules de suport del cervell, i en especial en els astròcits, on la FMRP (ressaltada en verd en aquesta cèl·lula) se sol trobar. En ratolins, la pèrdua de FMRP en astròcits va afectar la formació de sinapsis entre les neurones, un símptoma també observat en pacients de X fràgil. Com que els éssers humans tenen molts més astròcits que altres animals, aquestes cèl·lules poden tindre un paper encara més important per exercir, el que suggereix que els defectes en les neurones i les cèl·lules glials s'han d'abordar per tal de tractar la X fràgil.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge cortesia de Yi Zuo
  Department of Molecular, Cell and Developmental Biology, University of California Santa Cruz, Califòrnia, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Biological Psychiatry, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.