• 14 de gener de 2020

  Temps de Tractament

  No importa com de frenètic siga el teu estil de vida, el cos procura funcionar amb cicles d'unes 24 hores. Per això el «jet lag» et fa sentir desfasat. El cos s'adapta bastant ràpidament després d'un únic viatge, però interrupcions constants, com als treballs amb canvis de torns, poden tindre un efecte durador en la salut, augmentant el risc de trastorns cerebrals com l'Alzheimer. Un nou estudi podria explicar, per què passa això. Investigant la part del cervell que s'encarrega de mantenir el cicle estable, han trobat que una proteïna anomenada CDK5 interactua amb una altra anomenada PER2 (en verd i roig en la foto de les cèl·lules de ratolí), el nivell de la qual augmenta i disminueix a mesura que passa el temps. Fent alguns canvis en els nivells de CDK5 s'ajustaren els ritmes circadiaris dels ratolins, igual que passava quan s'eliminaven les PER2, cosa que suggereix que les CDK5 regulen l'activitat PER2. Les CDK5 estaven prèviament lligades a altres trastorns neurològics. Podria arribar-se a gastar per manipular els nostres rellotges interns per tractar pacients?

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge de Andrea Brenna i Iwona Olejniczk
  Department of Biology, University of Fribourg, Fribourg, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.