-
10 de febrer de 2022
Tercer Polze
Sovint demanem que ens ajuden amb un cop de mà, però que faries amb un polze extra? Perquè un ésser humà puga obtenir un apèndix útil, no només depenem de la tecnologia, sinó també en la capacitat del nostre cervell per a aprendre i adaptar-se. Afegint una pròtesi impresa en 3D a la mà de voluntaris sense discapacitats físiques i amb una sessió d'entrenament ràpida, els participants van dur a terme de manera efectiva tasques habilidoses, com ara remenar el café mentre sostenien la tassa amb eixa mateixa mà. Impressionant, però què passa als seus cervells? Els voluntaris es van adaptar ràpidament a un dit nou i el van utilitzar sense pensar-hi, però els escàners van revelar que la representació dels dits que interpretava el cervell va canviar, amb menys distinció entre ells. Tant si aquestes pròtesis estaven reemplaçant funcions perdudes, o si es comportaven com una extensió més dels nostres cossos, aquest cas mostra la rapidesa amb què el nostre cervell podria adaptar-se a les futures tecnologies prostètiques, però també hem de tenir en compte l'impacte que podria tenir a aquest òrgan.
Escrit per Sophie Arthur
Imatge del treball de Dani Clode
Institute of Cognitive Neuroscience, University College London, Queen Square, UK
Recerca duta a terme per Paulina Kieliba i col·laboradors/es, publicada en Science Robotics, maig de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.