• 19 de març de 2021

  Tint de Llebre Vermell

  Vivint en la llum que es debilita entre el dia i la nit, els mamífers crepusculars cacen mentre tracten d'evitar ser ells la presa. Molts han desenvolupat un truc genètic- utilitzen els rajos crepusculars per provocar flaixos de biofluorescència- senyals químics brillants que son invisibles per a molts ulls curiosos (incloent els nostres). Mentre estudiaven els esquirols fluorescents, els investigadors descobriren també que aquesta llebre de primavera (Pedetidae) produeix llum fluorescent taronja/roja (colorejada ací artificialment). Trobaren que aquesta biofluorescència vibrant es troba tant en mascles com en femelles i sobreviu al pèl més de 50 anys després de la mort- els investigadors s'estan endinsant ara en la barreja de molècules emissores de llum que amaga el pèl de la llebre. A banda d'aprendre més sobre com els mamífers es comuniquen amb la llum, aquestes noves molècules poden ser extretes i usades en biologia molecular per tenyir mostres al microscopi, potser al costat d'aquelles trobades en altres espècies. Et fa preguntar-te- quants més hi ha que brillen al crepuscle?

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball realizat per Erik R. Olson i col·laboradors/es
  Departments of Environmental Sciences and Natural Resources, Northland College, Ashland, WI, USA
  Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons 4.0 International(CC BY 4.0)
  Publicada en Scientific Reports, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.