-
5 d'octubre de 2020
Tot Embolicat
La major part del que passa a les nostres cèl·lules és el resultat de reaccions en cadena, les proteïnes xoquen i canvien, potser llançant una cap al nucli on “encén” o “apaga” una altra. És com un efecte dòmino molt, molt petit. Aquestes cascades de senyalització sovint participen en molts processos diferents alhora, i els fàrmacs amb els quals es pretén intervenir, els quals canvien la forma en què cauen els dominós biològics, requereixen un disseny acurat. Aquí, les cèl·lules nervioses (neurones, que es mostren com a taques agrupades en aquesta secció transversal de la medul·la espinal), estan embolicades amb una substància grassa anomenada mielina (contorns foscos) que ajuda a les neurones a conduir impulsos de forma ràpida i eficient. La lesió a les cèl·lules nervioses requereix una remielinització, procés de curació impulsat per una cascada de senyalització que pot ser obstaculitzada per l’edat i afeccions com l’esclerosi múltiple. Recentment, els investigadors van descobrir que una substància química anomenada teofil·lina interfereix en la cascada que bloqueja la remielinització, cosa que pot ajudar a "curar" les neurones en nous tractaments per a malalties neuronals.
Escrit per John Ankers
Imatge de Mert Duman
Department of Biology, Johannes Gutenberg University Mainz, Mainz, Alemanya
Investigació publicada en Nature Communications, juliol de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.