• 1 de juliol de 2018

  Treballant amb Xips

  En l'actualitat, la fibrosi pulmonar és incurable i es caracteritza per una rigidesa progressiva dels alvèols, els sacs diminuts d'aire als nostres pulmons que s'expandixen a mesura que respirem. El lent progrés de la malaltia i l'elevat cost dels assaigs en animals obstaculitzen la recerca d'aquesta afecció, per la qual cosa un equip de científics ha dissenyat un nou sistema d'òrgan en un xip per facilitar estudis de laboratori. Construïts a partir de cèl·lules del teixit connectiu del pulmó, o fibroblasts, en una matriu de col·lagen, els seus microteixits d'enginyeria (a la imatge, amb col·lagen de teixit pulmonar saludable de color roig) imiten les propietats tridimensionals dels alvèols pulmonars i es poden induir a desenvolupar la fibrosi. Quan posteriorment es van tractar amb pirfenidona i nintedanib, dos fàrmacs destinats a frenar el progrés d'un tipus de fibrosi pulmonar, el sistema pulmonar en un xip va mostrar una millora en els símptomes. Aquesta demostració suggerix que podria proporcionar un mètode pràctic per posar a prova l'efectivitat dels nous candidats a fàrmacs.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Ruogang Zhao
  Department of Biomedical Engineering, University at Buffalo, The State University of New York, Buffalo, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.