• 2 de juliol de 2018

  Pautes de Nombres

  En 1952, l'aclamat matemàtic Alan Turing va publicar un document titulat ``La base química de la morfogènesi'', exposant equacions que podrien explicar com simples interaccions químiques poden dirigir patrons com taques, ratlles i remolins que es formen en els organismes vius. Molts biòlegs de l'època no van comprendre la importància de les seues idees, i va morir tràgicament el 1954 abans que es pogueren conéixer més. Els biòlegs computacionals actuals estan ressuscitant el concepte dels patrons de Turing, com se'ls coneix, utilitzant models matemàtics per comprendre com sorgeixen els patrons a la natura. Aquestes ratlles i punts o taques allargades són simulacions informàtiques que representen els patrons de ratlles de diferents cèl·lules acolorides que apareixen espontàniament en una població de bacteris anomenada Anabaena. En comparar els resultats de les seues simulacions amb colònies reals, els investigadors han descobert que, tot i que un patró de Turing simple podria obtindre el començament de les ratlles, no pot explicar la seua ordenada organització, de manera que és evident que es necessiten equacions més complexes.

  Escrit per Kat Arney

  Department of Physics of Complex Systems, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, maig de 2018


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.