-
22 de maig de 2022
Trencaclosques
''Feu que disparen aquelles sinapsis, ''poseu a prova la vostra matèria grisa'': els modismes poden resultar avorrits, però entendre què ocorre dins del nostre cap està ple de nous reptes. Tot i que els científics sovint utilitzen la imatgeria de ressonància magnètica per rastrejar les estructures cerebrals i la microscòpia per ampliar el detall de l'observació de les seues cèl·lules, ací ho ajunten tot en u. Tallant en seccions fines un cervell humà, fan servir la microscòpia per ressaltar els vasos sanguinis de cada secció (en roig). A continuació, mitjançant una comparació acurada amb les exploracions per ressonància magnètica, tornen a ajuntar les imatges com un pa de motlle en una bossa, tornant a muntar el cervell com un model 3D virtual. El resultat és una visió “mesoscòpica”, molt detallada però amb una observació prou allunyada com per a poder contemplar tota la vasculatura. L’equip presenta aquest model, i altres que examinen diferents teixits cerebrals, com a recurs públic, ajudant als científics tant joves com majors a apreciar el cervell des de noves perspectives, per resoldre els futurs misteris de les malalties neurodegeneratives.
Escrit per John Ankers
Integrative Model-Based Neuroscience Research Unit, University of Amsterdam, Amsterdam, Països Baixos
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Science Advances, abril de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.