• 19 de gener de 2021

  Trencaclosques de Pizza

  El fet de que s'assemble a un tros de pizza de pepperoni no és important, però si ho és allò que es troba per sota d'aquesta nanofulla de plata que és 20.000 vegades més petita del normal. Fotografiats des de dalt amb un microscopi de gran potència, els triangles brillants són espentats cap a la superfície inferior mitjançant forces de Van der Waals: el mateix "pegament" molecular que manté el peu d'un gecko enganxat a un arbre. Però hi ha obstacles considerables en el procés - petites nanoesferes d'òxid de ferro per sota fan que la plata es doblegue i es deforme, formant bonys circulars. Crear patrons regulars i previsibles, alterant les propietats dels metalls naturals, és un somni per als científics que es dediquen a la ciència dels materials. Però aquesta nova tècnica podria ajudar a crear metamaterials per a refractar la llum durant la producció de imatges biomèdiques, o com a catalitzadors, o com a llocs per a la reacció de compostos farmacèutics.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Sarah M. Rehn i col·laboradors
  Department of Chemistry, Rice University, Houston, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicada en Nano Letters, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.