• 28 de març de 2020

  Tripulació de Tall

  Els cilis són un espècie de pelets que s'agiten al voltant de la superfície de moltes de les nostres cèl·lules –ajudant a eliminar, per exemple, patògens de les nostres vies respiratòries, o ajudant a les neurones que s'estan desenvolupant a trobar el lloc que els correspon al cervell. De fet, la "deciliació", que ocorre quan els cilis són eliminats o acurtats, és un procés important en el desenvolupament de les nostres cèl·lules, i per a l'organisme unicel·lular anomenat Paramecium tetraurelia. Investigadors han rastrejat l'acurtament de cilis cap a un conjunt de proteïnes que treballen en la "zona de transició", just damunt de la base dels cilis (mostrades en verd i morat). Encara que es mostren patrons similars quan dos d'aquestes proteïnes són bloquejades (al mig i a la dreta), quan s'eliminen la resta, els cilis s'acurten. Investigant com un conjunt similar de proteïnes treballen conjuntament en les cèl·lules humanes es podrien entendre pistes de com els cilis són alterats i danyats deguts a malalties genètiques anomenades ciliopaties, i a químics que es troben en fàrmacs i en el fum dels cigarrets.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Delphine Gogendeau i col·laboradors
  Université Paris-Saclay, CEA, CNRS, Institute for Integrative Biology of the Cell (I2BC), Gif-sur-Yvette, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, març de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.