• 29 d'abril de 2018

  Ull Tancat

  Fer créixer un glòbul ocular és una tasca complicada, i problemes amb qualsevol aspecte del procés poden causar ceguera. Estudiant una forma rara de ceguera infantil anomenada coloboma superior – caracteritzat per una fissura en la zona superior de l'iris– els científics han descobert una estructura prèviament desconeguda en un glòbul ocular en creixement, que es forma i després s'esvaeix en un punt particular del desenvolupament. Aquestes imatges mostren una estructura anomenada la copa òptica en un embrió de peix zebra –aquesta estructura finalment formarà el glòbul ocular, i es desenvolupa de la mateixa manera que un ull humà. El tub rosa és un vas sanguini que encaixa en un solc identificat recentment anomenat el solc òptic superior. Tant el vas sanguini com el solc són estructures temporals, normalment desapareixen més tard en el desenvolupament. Però certs defectes genètics donen lloc a que la fissura no es tanque de manera correcta, causant el mateix tipus de problemes oculars trobats a xiquets amb coloboma superior.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Jennifer C. Hocking i Jakub K. Famulski, i col·laboradors
  University of Alberta, Edmonton, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una Llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, març de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.