-
9 d'octubre de 2019
Ulls Brillants
Quan la llum inunda els nostres ulls, les cèl·lules de la retina anomenades fotorreceptores converteixen les colorides senyals químiques en senyals elèctriques, que passen a través de capes de diferents cèl·lules cap al nervi òptic amb destinació al cervell. Estos primers passos de la visió passen en una fracció de segon, però són delicats: l'exposició a excessiva llum o alguns medicaments poden danyar les cèl·lules oculars i dificultar el seu estudi. Aquest organoide de retina creix a partir de cèl·lules mare pluripotents cultivades en un laboratori sobre un "teixit" artificial que proporciona substàncies químiques nutritives, com el torrent sanguini alimentaria l'ull en desenvolupament. Algunes de les seves cèl·lules (tenyides en blau artificialment) es transformen en diferents fotorreceptores coneguts com a bastons (roig) i cons (verd). Aquesta retina en un xip pot ser utilitzada per a provar medicaments per a millorar la salut dels ulls o identificar aquells amb efectes secundaris potencialment dolents.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Kevin Achberger i col·laboradors/es
Institute of Neuroanatomy and Developmental Biology (INDB), Eberhard Karls University Tübingen, Tübingen, Alemanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, agost de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.