• 20 de juny de 2019

  Un Altre Gir

  Un disc que gira entre dos llaços de corda, el molinet, és un joc de 5.000 anys que torna passats un segles amb formes diferents - les últimes salvaran vides. Aquesta versió impresa en 3D es modifica per contindre petits tubs amb mostres biològiques com la saliva o la sang. Quan gira actua com una petita centrífuga - mostres girant fins a 6.000 rotacions per minut i espentant partícules denses o cèl·lules cap avall, separant les mostres biològiques per fraccions per a una anàlisi posterior. Fundamentals per als diagnòstics mèdics, les centrífugues desenvolupades en laboratori són costoses i requerixen energia, mentre que la centrífuga de remolí, anomenada 3D-fuga, és completament manual. Prèviament va ser portada per fer centrifugacions a les selves tropicals del Perú - on va ajudar a extraure ADN per identificar espècies vegetals - la 3D-fuga també podria formar part d'un laboratori portàtil utilitzat a zones remotes per examinar pacients amb afeccions com la malària.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Rob Felt, Georgia Tech
  Investigació de The Bhamla Lab, Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en PLOS Biology, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.