• 20 de juny de 2019

  Un Altre Gir

  Un disc que gira entre dos llaços de corda, el molinet, és un joc de 5.000 anys que torna passats un segles amb formes diferents - les últimes salvaran vides. Aquesta versió impresa en 3D es modifica per contindre petits tubs amb mostres biològiques com la saliva o la sang. Quan gira actua com una petita centrífuga - mostres girant fins a 6.000 rotacions per minut i espentant partícules denses o cèl·lules cap avall, separant les mostres biològiques per fraccions per a una anàlisi posterior. Fundamentals per als diagnòstics mèdics, les centrífugues desenvolupades en laboratori són costoses i requerixen energia, mentre que la centrífuga de remolí, anomenada 3D-fuga, és completament manual. Prèviament va ser portada per fer centrifugacions a les selves tropicals del Perú - on va ajudar a extraure ADN per identificar espècies vegetals - la 3D-fuga també podria formar part d'un laboratori portàtil utilitzat a zones remotes per examinar pacients amb afeccions com la malària.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Rob Felt, Georgia Tech
  Investigació de The Bhamla Lab, Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en PLOS Biology, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.