• 7 de març de 2018

  Un Embolic Sanguinolent

  Els vasos sanguinis són el nostre sistema vital de canonades internes, transportant oxigen i nutrients a cada part del cos. Aquest complex conjunt comença a créixer a mesura que ens desenvolupem a l’úter, però de vegades els vasos sanguinis no es formen correctament, cosa que pot provocar l'avortament. Per obtindre més informació sobre el que està passant, els científics estan cultivant aquestes cèl·lules de vasos sanguinis de ratolí en el laboratori. Les que es troben al panell superior provenen d’un ratolí saludable i formen una capa neta i organitzada. D’altra banda, les cèl·lules de baix provenen d’un animal amb una versió defectuosa d’un gen anomenat Rasa3 i estan situades caòticament i desorganitzades, i els embrions que porten el mateix defecte genètic moriran a mitjan camí del desenvolupament. Revelar aquestes vies biològiques ocultes està ajudant als investigadors a comprendre millor com es desenvolupen i creixen els vasos sanguinis sans, i a destacar noves formes d’ajudar a reparar aquest sistema de canonades biològiques defectuoses quan no funciona correctament.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de Patricia Molina-Ortiz i Tanguy Orban
  GIGA-Molecular Biology of Diseases, University of Liège, Lieja, Bèlgica
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en PLOS Genetics, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.