• 24 d'agost de 2019

    Un Problema de Fontaneria

    Totes les cèl·lules del nostre cos necessiten un subministrament de sang per a obtindre oxigen i nutrients vitals, i les cèl·lules canceroses no són una excepció. Fa molts anys que se sap que els tumors alimenten les seues necessitats enviant senyals químics que fomenten el creixement de nous vasos sanguinis com aquest, tenyits de colorants fluorescents i visualitzats en una secció transversal al microscopi. Però el que ha estat més difícil és comprendre com funcionen aquests senyals i com es poden bloquejar, per tal de reduir el subministrament de sang al càncer o evitar que cresca en primer lloc. Els científics han descobert ara que els tumors intestinals dels humans i els ratolins poden fer créixer ells mateixos algunes noves canonades desactivant una molècula anomenada p38 a les cèl·lules mare veïnes, transformant-les en nous vasos sanguinis. Esbrinar què passa quan aquestes cèl·lules mare canvien de rol és una novetat important d'aquest trencaclosques de fontaneria.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de Raquel Batlle, IRB Barcelona
    Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona), The Barcelona Institute of Science and Technology, Barcelona, Espanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Communications, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.