• 25 d'agost de 2019

  Intestins Joves

  En una població que envelleix ràpidament, comprendre com canvien les nostres cèl·lules a mesura que ens envellim mai no havia sigut tan important. A l’epiteli intestinal, (el revestiment del nostre intestí), les cèl·lules mare es divideixen per renovar els teixits circumdants, però aquesta regeneració s’alenteix a mesura que envellim. Utilitzant la capacitat de les cèl·lules mare intestinals cultivades (ISCs) per formar cúmuls de cèl·lules, coneguts com a organoides (a la imatge), com a mesura de la seua capacitat regenerativa, un estudi recent va revelar que els senyals de les cèl·lules de Paneth veïnes (en vermell) són responsables d’aquest descens. Els ISC joves envoltats de velles cèl·lules de Paneth mostren una formació d'organoides reduïda, ja que les cèl·lules de Paneth més antigues segreguen nivells més alts de Notum, un inhibidor de la via de senyalització Wnt crítica necessària per a l'activitat de les cèl·lules mare. Per contra, el bloqueig de Notum augmenta l’activitat en els ISC antics, cosa que suggereix que aquesta podria ser una manera prometedora d’estimular la regeneració i així ajudar els teixits intestinals a recuperar-se dels danys, especialment en pacients més vells.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Nalle Pentinmikko i col·laboradors
  Institute of Biotechnology, HiLIFE, University of Helsinki, Helsinki, Finlàndia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.