• 21 de maig de 2019

    Una Bona Vida

    Protegir el nostre cos de les innumerables amenaces del món és un treball complex. Per tant, el nostre sistema immunitari dóna feina a cèl·lules de totes les formes i mides per evitar el perill. Durant molt de temps no sabíem com funcionaven o com es produïen els diversos elements, fins que Robert A. Good, nascut en aquest dia en 1922, realitzà un treball pioner per revelar aquest sistema de defensa ocult. En 1962 va mostrar que el tim [a la part superior del tòrax] produïx gran part del sistema, i més tard va descobrir que les amígdales, abans considerades en gran mesura redundants, són clau per al desenvolupament immunitari primerenc. Va realitzar el primer trasplantament exitós de medul·la òssia entre persones que no eren bessons idèntics, i va impulsar el descobriment de dos components principals del sistema immunitari, els limfòcits B, de la medul·la òssia, i els limfòcits T, del tim. En fundar el camp de la immunologia, va iniciar una investigació que ha salvat incontables vides i va revelar el paper del sistema immunitari en gairebé totes les malalties a les quals ens enfrontem.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge de la Harvard Medical Library en la Francis A. Countway Library of Medicine
    Imatge reproduïda amb permís de la Francis A. Countway Library of MedicineQuè és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.