• 22 de maig de 2019

  Robots Netejadors

  Potser heu vist les petites aspiradores robòtiques circulars que poden netejar la vostra casa de manera autònoma. Mentre estàs fora, elles es mouen metòdicament al voltant de la teua sala d'estar, xuclant la brutícia i els residus no desitjats. ¿Què passaria si es poguera fer el mateix per a les parts del cos de difícil accés o per a equipament mèdic essencial? Els investigadors han desenvolupat micro-robots que poden actuar junts per eliminar biofilms -mantells de bacteris obstinats adherits a les superfícies- dels equipaments com catèters o, fins i tot, de les dents humanes. Els nanobots, representats al vídeo netejant un cercle d'una superfície coberta amb biofilm, podrien ser dirigits per camps magnètics per tal d'eliminar els creixements en part difícils de les dents, estalviant als pacients una experiència poc agradable tenint un dentista pescant al voltant de la seua boca, o per esterilitzar equipament contaminat. Una idea particularment prometedora en la prevenció de bacteris resistents als antibiòtics en ambients mèdics que cada vegada és més important.

  Escrit per Anthony Lewis

  Video del treball de Geelsu Hwang i Amauri J. Paula i col·laboradors
  University of Pennsylvania, Philadelphia, PA, EUA
  Video utilitzat amb el permís d'AAAS-American Association for the Advancement of Science
  Publicat en Science Robotics, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.