• 22 de maig de 2019

  Robots Netejadors

  Potser heu vist les petites aspiradores robòtiques circulars que poden netejar la vostra casa de manera autònoma. Mentre estàs fora, elles es mouen metòdicament al voltant de la teua sala d'estar, xuclant la brutícia i els residus no desitjats. ¿Què passaria si es poguera fer el mateix per a les parts del cos de difícil accés o per a equipament mèdic essencial? Els investigadors han desenvolupat micro-robots que poden actuar junts per eliminar biofilms -mantells de bacteris obstinats adherits a les superfícies- dels equipaments com catèters o, fins i tot, de les dents humanes. Els nanobots, representats al vídeo netejant un cercle d'una superfície coberta amb biofilm, podrien ser dirigits per camps magnètics per tal d'eliminar els creixements en part difícils de les dents, estalviant als pacients una experiència poc agradable tenint un dentista pescant al voltant de la seua boca, o per esterilitzar equipament contaminat. Una idea particularment prometedora en la prevenció de bacteris resistents als antibiòtics en ambients mèdics que cada vegada és més important.

  Escrit per Anthony Lewis
  Video del treball de Geelsu Hwang i Amauri J. Paula i col·laboradors
  University of Pennsylvania, Philadelphia, PA, EUA
  Video utilitzat amb el permís d'AAAS-American Association for the Advancement of Science
  Publicat en Science Robotics, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.