• 11 de desembre de 2018

  Una Nova Glàndula

  Al llarg de la vida, ocorren canvis increïbles a l'úter -però la pubertat, també té moments meravellosos. Durant la pubertat, dins de les nostres cèl·lules, així també com les dels altres animals, proteïnes anomenades factors de transcripció, alteren les condicions d'expressió dels nostres gens –durant aquest moment els òrgans es desenvolupen, ens creix el pèl i les hormones inunden els nostres cossos. En aquesta part de glàndula mamària de ratolí pubescent –anomenada brot extrem terminal– les cèl·lules (tenyides de color roig) es preparen per a madurar i desenvolupar la glàndula mamària adulta. Un microscopi d'alta potència és capaç de remarcar un factor de transcripció anomenat Foxp1 en les cèl·lules tenyides de verd, al llarg de la superfície. Foxp1 es troba inactiu durant les primeres etapes de la vida, però a la pubertat comença la seua activitat, conjuntament amb altres proteïnes, per tal d'ajudar a desenvolupar els conductes de llet, com branques, a partir de brots extrems terminals com aquest. L'observació de Foxp1 pot revelar més informació sobre el control del desenvolupament i del creixement, així com també pot donar-nos pistes sobre com l'alteració d'aquests processos pot donar lloc a càncers de mama.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Nai Yang Fu i col·laboradors
  Stem Cells and Cancer Division, The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, Parkville, VIC, Austràlia
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2018. Mostrat amb permís.
  Publicat en Developmental Cell, desembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.